Gevelexpositie Paradiso

Concertaffiches van tien illustratoren op de gevel van Paradiso in Amsterdam

Opening: maandag 1 mei 2023, 16.00 uur
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam

Tien illustratoren maakten op verzoek van de Illustratie Biënnale en Paradiso een concertaffiche. Hun keuze uit het rijke archief van Paradiso (sinds 1968 ruim 30.700 concerten) leverde een mooie, contrastrijke mix op: van de Duitse popgroep Kraftwerk (1977), rapper Snoop Dogg (1988) en punkband The Sex Pistols (1977) tot de breekbare sound van singer-songwriter Aldous Harding (2019). In mei 2023 te zien in een gevelexpositie op Paradiso in Amsterdam! En natuurlijk ook tijdens de Illustratie Biënnale 2023 op 10 en 11 juni in de Schuur in Haarlem.

Deelnemende illustratoren

Jimena Estíbaliz (@jimena.estibaliz) en Alejandro Magallanes (@magallanes71) uit Mexico en Anna Bay (@byannabay), Isa Grutter (@isa.grutter), Micha Huigen (@michahuigenillustration), Amber Hyacinth (@ambermalaikart), Melcher Oosterman (@melcher_eastman), Bob Mollema (@bobmollema), Floor Smit (@floorvloer) en Noa Zuidervaart (@noazuidervaart).

Gran Salon Mexico & Illustratie Biënnale

De Illustratie Biënnale werkte voor dit project samen met Gran Salon Mexico (GSM). Zij selecteerden twee Mexicaanse illustratoren: Jimena Estíbaliz en Alejandro Magallanes. Ook zij doken in de lijst van Paradiso concerten om dat ene concert te vinden dat hen ontroerde. Het resultaat is precies wat GSM hoopte: uniek. “Ons doel was om wat Mexicaanse vibes terug te zien in hun geïllusteerde affiches en we denken dat het is gelukt.”

Uitgave met alle affiches

De beste concertaffiches tonen een beeld dat raakt aan de impact van het concert zelf. Deze unieke kwaliteit en veelzijdigheid maken concertaffiches tot een eigen grafische kunstvorm. Bij de expositie hoort een prachtige uitgave met (uitneembare) affiches, schetsen en toelichtingen van de illustratoren. Te bestellen bij Boekhandel Athenaeum en natuurlijk ook te koop bij de Illustratie Biënnale op 10 en 11 juni in Haarlem.

De Illustratie Biënnale dankt de illustratoren voor hun medewerking en natuurlijk Paradiso, het Pictoright Fonds, de Fiep Westendorp Foundation en Gran Salon Mexico voor het mogelijk maken van dit project.

Eerdere edities

Bekijk de eerdere edities met boekomslagen (2016), album covers (2018) en filmaffiches (2020) in samenwerking met 40 jaar Nederlands Filmfestival.

Line-up 2023!

Trailer 2023