De Illustratie Biënnale is een initiatief van grafisch ontwerper Marlies Visser. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Illustratie Biënnale Nederland. Doelstelling is het bij elkaar brengen van de (inter)nationale wereld van illustratoren, beeldmakers, tekenaars, vakgenoten en opdrachtgevers. De stichting wil ook een internationaal podium creëren voor illustratie in al haar vormen en uitingen. Dit doet zij door het organiseren van tentoonstellingen, lezingen, evenementen en het verzorgen of ondersteunen van publicaties op het gebied van illustratie.

De kracht van illustratie

De Illustratie Biënnale viert elke twee jaar de veelzijdigheid van illustratie met een gevarieerd programma over de hedendaagse beeldcultuur. Met presentaties van illustratoren, exposities en publicaties. Het festival is een ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van graphic art. Het legt verbanden tussen inhoud, illustratoren en publiek, en is daarin uniek.

Inspiratie en veelzijdigheid

Illustraties kunnen in al hun verschijningsvormen een tekst ondersteunen maar ook een eigen verhaal vertellen, ideeën verbeelden en versterken, en sociale bewegingen in gang zetten. Ze kunnen een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven. Illustratie doet er toe. Er wordt veel interessant werk gemaakt en wij tonen dit. Tijdens de Illustratie Biënnale komen specifieke, vakgerelateerde onderwerpen aan bod, maar het festival is ook een feest van inspiratie en diversiteit.

Stichting Illustratie Biënnale Nederland

De Illustratie Biënnale is een initiatief van grafisch ontwerper Marlies Visser. Zij is creatief directeur en artdirector van het festival, dat wordt georganiseerd door de Stichting Illustratie Biënnale Nederland. Doelstelling is het bij elkaar brengen van de (inter)nationale wereld van illustratoren, beeldmakers, tekenaars, vakgenoten en opdrachtgevers. De stichting wil ook een internationaal podium creëren voor illustratie in al haar vormen en uitingen. Dit doet zij door het organiseren van tentoonstellingen, lezingen, evenementen en het verzorgen of ondersteunen van publicaties op het gebied van illustratie.

Internationale sprekers

Hoe rijkgeschakeerd het vakgebied is, tonen de sprekers van de eerdere edities: Chris Silas Neal, Julie Verhoeven, Kate Bingaman Burt, Tara Dougans, Henning Wagenbreth en Noma Bar. Uit eigen land kwamen onder anderen: Cyprian Koscielniak, Thé Tjong Khing, Han Hoogerbrugge, Paul Faassen, Siegfried Woldhek, Joost Swarte, Merijn Hos, Floris Kaayk, Tim Enthoven, Floor Rieder, en Jordy van den Nieuwendijk. Jellie Brouwer (Radio Kunststof) presenteert sinds de eerste editie het programma. Bekijk de sprekers van 2018, van 2016, van 2012, van 2014 en 2010.

Exposities

Digitale expositie

De Illustratie Biënnale presenteerde in 2010, 2012 en 2016 een unieke digitale expositie met werk van ruim honderd illustratoren uit binnen en buitenland. Hun werk was te zien op één groot en twaalf kleinere schermen, in een sequens gemonteerd door Ruud Lanfermeijer van The Blue Noise Department. Bekijk de digitale exposities.

Speciale projecten

Sinds 2016 nodigt de de Illustratie Biënnale tien illustratoren uit een speciale illustratie te maken. In 2018 vroegen we de illustratoren een platenhoes te ontwerpen bij hun favoriete muziekstuk of album. De platenhoezen, de schetsen én het wordingsproces waren te zien tijdens de Illustratie Biënnale. Met werk van: Aart-Jan Venema, Ytje, Eline Jetten, Tjarko van de Pol, Sasa Ostoja, Johan Kleinjan en Tja Ling Hu.
In 2016 was dit een omslagillustratie voor hun favoriete boek. De originele omslagen waren te zien in de Toneelschuur tijdens de Illustratie Biënnale 2016 en in oktober 2016 in Museum Meermanno in Den Haag. Met werk van: Joost Swarte, Merijn Hos, Claudie de Cleen, Menah, Ludwig Volbeda, Ellen Mandemaker, Enzo Pérès-Labourette, Kwennie Cheng, Leonie Bos en Seb Ikso. Kijk hier voor meer over dit project, mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation.

Publicaties

Bij elke editie maakt de Illustratie Biënnale een of meerdere publicaties.

Vouwblad

Bij de digitale expositie is elke editie een overzicht van de deelnemers gepubliceerd in de vorm van een vouwblad en affiche.  In 2012 was er bovendien de Illustratie Biënnale app.

Schetsboek

De uitgave 10 illustratoren, 10 boeken – schetsen en de omslagen (2016) hoort bij het geïllustreerde omslagenproject van de Illustratie Biënnale 2016. Deze uitgave op schetsboekformaat toont het eindresultaat en het wordingsproces zien van de omslagen.
Illustrator Floor Rieder maakte speciaal inpakpapier voor de Illustratie Biënnale 2016.

Samenwerkingsverbanden

De Illustratie Biënnale is vanaf de eerste editie in 2010 omarmd door de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO) en ondersteund door Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland.

Opdracht voor studenten

De Illustratie Biënnale werkt elke editie samen met een Nederlandse kunstacademie. Studenten illustratie krijgen een speciale opdracht en een selectie van het werk is te zien tijdens de Illustratie Biënnale. Zo is samengewerkt met de Willem de Kooning Academy, de HKU, Artez en AKV|St. Joost.

Illustratie in de stad

Op verzoek van de Illustratie Biënnale maakten Tim Enthoven (2012) en Merijn Hos (2010) een werk in de openbare ruimte in Haarlem. Kijk hier hoe deze muurillustraties tot stand kwamen.

Live tekenen

Journalistiek illustrator Paul van der Steen, bekend van zijn literaire portretten in NRC Boeken, tekende live tijdens de Illustratie Biënnale 2016. En de Stalinkski zusters, Anne Stalinksi en Eva Stalinski tekenden selfies van bezoekers.
Gijs Kast tekende in 2018 live portretteren en Jesse Strikwerda liet het publiek meekijken in zijn virtuele wereld met zijn VR installatie.